Nieuwbouw

Het bouwen van instrumenten is voor mij het mooiste deel van mijn vak. De laatste tijd heb ik steeds meer instrumenten gebouwd. Toch zou ik de reparaties aan oude instrumenten niet willen missen. Mooie oude instrumenten zijn voor mij namelijk een inspiratie voor nieuwe instrumenten. Nieuwbouw en reparatie beïnvloeden elkaar.

Als leerling aan de vioolbouwschool vond ik alleen al het feit dat ik het instrument waar ik met zo veel plezier op speelde, zelf kon maken -het puur ambachtelijke dus- fascinerend. Later, toen het ambachtelijke niet meer de grootste uitdaging was, verdiepte ik mij erin wat allemaal van invloed op de klank van het instrument is: een groot aantal factoren, die ook nog eens elkaar allemaal beïnvloeden. Je maakt daarnaast als bouwer ook voor een deel gebruik van je intuïtie. Mijns inziens zul je nooit het ideale instrument kunnen bouwen. Wel merk ik dat ik in de loop der jaren steeds meer ideeën krijg hoe ik met de vorm van de welving, de spanning van de zangbalk, de hoek van de hals en de keuze van het materiaal, om slechts een paar factoren te noemen, invloed kan uitoefenen op de klank van het instrument. Het kunnen spelen met deze factoren maakt het bouwen van een instrument steeds spannender.
Bij het bouwen laat ik mij meestal door een oud instrument inspireren, zonder dat ik probeer dit instrument precies te kopiëren. Heel mooi vind ik dat bij die modellen die je zo mooi vindt dat je ze vaker bouwt, bepaalde kenmerken van de klank altijd weer terug te vinden zijn, ook al klinkt geen instrument precies als het andere.

© Copyright Ulrike Wiebel Vioolbouw | Website: Coach4Website
Ulrike Wiebel Vioolbouw is gevestigd in Leiden